دانشگاه فردوسی مشهد در شهری واقع شده است که محل شهادت شخصیتی عظیم و مبارزی خستگی ناپذیر با هویت الهی در آن  واقع شده و حرم وی مهبط ملائکه و محل تردد انسان‌های مشتاق زیارت اوست. مشهدالرضا علیه‌السلام پایگاه فرهنگی ایران، مرکز ولایت و مرکز علم و موهبتی قدسی است که دانشگاه در جهت تحقق رسالت اجتماعی خود تلاش می‌کند شهد شیرین این سفر سیاسی معنوی را بر جان همه زائران، مجاوران و خادمان مضاعف کند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 خوانشی جدید از زیارت مبتنی بر اسلام ناب در سطح کشور و جهان اسلام مطرح شد که می تواند زمینه ساز تمدن نوین اسلامی قرار گیرد. این رویکرد تازه به زیارت مستلزم پژوهش در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و ... می باشد. بر این اساس پژوهشکده زیارت و گردشگری دانشگاه فردوسی مشهد طبق آیین­ نامه نحوه تشکیل و فعالیت واحدهای پژوهشی در دانشگاه­ها و پژوهشگاه‌ها مصوب 1390/03/07شورای گسترش آموزش عالی و بر اساس ابلاغیه شماره 3.252785 مورخ 1390/12/07 وزارت علوم، تحقیقات و فناوری(عتف) به منظور پاسخگویی به نیازهای پژوهشی دستگاه‌های اجرایی، نهادها و موسسات عمومی یا غیردولتی کشور در حوزه زیارت و گردشگری به عنوان پژوهشکده «تقاضا محور» ایجاد شده و مصوبه تاسیس آن طی نامه شماره 193611/22/2 مورخ1396/08/23  از طریق وزارت عتف به دانشگاه فردوسی مشهد ابلاغ گردیده است. این واحد پژوهشی به صورت تقاضامحور از طریق انعقاد تفاهم‌نامه یا قرارداد همکاری میان دانشگاه فردوسی مشهد و سازمانهای متقاضی در کشور در قالب سه گروه پژوهشی به شرح زیر فعالیت می‌کند:

۱- گروه پژوهشی بررسی و تحلیل داده‌های زیارت و گردشگری

۲- گروه پژوهشی سیاستگذاری و تنظیم‌گری زیارت و گردشگری